72. SITUATII IPOTETICE ADUCĂTOARE DE PROBLEME ADEVĂRATE [1 Samuel 13.10-13]

72. SITUATII IPOTETICE ADUCĂTOARE DE PROBLEME ADEVĂRATE

I Podcast I Pasaj Biblic : I Samuel 13 : 10 – 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 Martie 2022 I

Împăratul Saul a fost genul de om care îşi imagina situaţii ipotetice ! Acest gen de oameni se rup de realitate, trăind sau refugiindu-se în lumea interioară a gândurilor proprii !


Pentru a observa cum gândea Saul, vom analiza un singur exemplu. În cartea I Samuel 13 : 10 – 13 scrie că :

Pe când sfârşea de adus arderea de tot, a venit Samuel, şi Saul i-a ieşit înainte să-i ureze de bine. Samuel a zis : „Ce-ai făcut ?” Saul a răspuns :

Când am văzut

  1. poporul se împrăştie de lângă mine,
  2. nu vii la timpul hotărât şi
  3. filistenii sunt strânşi la Micmaş, mi-am zis :

„Filistenii se vor coborî împotriva mea la Ghilgal, şi eu nu m-am rugat Domnului !” Atunci am îndrăznit şi am adus arderea de tot.” Samuel a zis lui Saul : „Ai lucrat ca un nebun … ”.


De ce l-a asemănat Samuel pe Saul cu un nebun ?

 1. Saul nu doar că a pierdut totul deoarece nu a mai aşteptat foarte puţin … (până la venirea proorocului Samuel și aducerea jertfei).
 2. Manifestările nebuniei erau cunoscute şi atunci. Despre David găsim scris că : „A făcut pe nebunul înaintea lor ; făcea năzdrăvănii înaintea lor ; făcea zgârieturi pe uşile porţilor şi lăsa să-i curgă balele pe barbă”. (I Samuel 21 : 13)
 3. Dar principala caracteristică a nebunului este dialogul pe care-l poartă cu sine însuşi (el trăind în lumea lui) vorbește de unul singur : „mi-am zis” a spus Saul. [În] Psalmul 14 : 1 și 53 : 1 scrie : „Nebunul zice în inima lui … Nebunul zice în inima lui … ”.

Însă ceea ce-i spunea Saul proorocului Samuel, era logic. De fapt, aşa sunt de obicei gândurile venite din inspiraţia demonică. Ele au ca scop aducerea fricii în inima omului prin pericolele potenţiale de care ar putea să aibă parte omul respectiv.

Dar există un dacă iar cel rău nu şopteşte şi esenţialul şi anume faptul că toate îngrijorările pot să devină realităţi numai : Dacă Dumnezeu va vrea.

Pentru a-şi justifica păcatul, Saul i-a adus proorocului Samuel argumente clare, doar că informaţiile şi le-a adunat din lumea închipuirilor lui şi a trecut peste Cuvântul Lui Dumnezeu (care i-a fost adresat personal), fără să clipească.

De fapt, poate că tocmai din acest motiv, Saul deja era o cauză pierdută. Era omul care nu-şi recunoştea păcatul ci şi-l justifica.

Un astfel de om nu are nevoie de iertarea Lui Dumnezeu, el fiind nevinovatul perpetuu. Din punctul lui de vedere ori alţii sunt de vină (pentru ce-a făcut el), ori de vină sunt împrejurările grele în care se afla etc.

Proorocul Samuel îi spusese lui Saul :

Când ţi se vor împlini semnele acestea, fă ce vei găsi de făcut, căci Dumnezeu este cu tine. Apoi să te cobori înaintea mea la Ghilgal ; şi eu mă voi coborî la tine, ca să aduc arderi de tot şi jertfe de mulţumire.

Să mă aştepţi şapte zile acolo, până voi ajunge eu la tine şi-ţi voi spune ce ai să faci”. (I Samuel 10 : 7 – 8)

Apostolul Ioan a spus clar :

Noi însă suntem din Dumnezeu ; cine cunoaşte pe Dumnezeu ne ascultă ; cine nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Prin aceasta cunoaştem Duhul adevărului şi duhul rătăcirii”. (I Ioan 4 : 6)


Concluzii :

 1. Păcatul din viaţa mea nu trebuie justificat, ci îndepărtat.
 2. Trebuie să fac deosebire între ce este scris (în Cuvântul Lui Dumnezeu, Biblia) şi ceea ce-mi trece mie prin minte, (să deosebesc ce este scris negru pe alb, de gândurile care-mi trec prin minte).
 3. Este bine să-mi amintesc că gândurile demonice provoacă frică, îngrijorare, o nelinişte nedefinită, adică îmi aduc stări sufleteşti negative, nu aduc în viaţa mea o rezolvare ci sunt doar culegeri de probleme.

Doar Dumnezeu prin Duhul Sfânt prin Cuvântul Lui îmi aduce soluţii concrete și îmi dă pace în inimă mai ales atunci când am ajuns în împrejurări critice


Și mai ales în aceste vremuri în care există atâta dezinformare, cu posibile crize de cutare sau cutare produs și care se dovedesc a fi minciuni (chiar în aceste ultime două zile), în încheiere să spun ca Isaia (8 : 17) :

Eu nădăjduiesc în Domnul, care Îşi ascunde faţa de casa lui Iacov. În El îmi pun încrederea”.

ȘI Dumnezeu să mă ajute și să te ajute la aceasta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :