5 I 2023. FOAIA DE PARCURS. 2. DUHUL SFÂNT [2 Petru 1.5–7 I Galateni 5.22–23 I Ioan 15.1–2]

5 I 2023. FOAIA DE PARCURS. 2. DUHUL SFÂNT

I Podcast I Pasaje Biblice : II Petru 1 : 5 – 7 I Galateni 5 : 22 – 23 I Ioan 15 : 1 – 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 5 Ianuarie 2023 I

Intrarea în Cer poate fi făcută cu fruntea sus, adică să am parte de intrarea din belșug (cum spunea apostolul Petru). Dar pentru a avea parte de-un asemenea acces în Cer este foarte important să pun un foarte mare accent pe ceea ce noi numim lucrarea Duhului Sfânt. De ce ?

Dacă analizăm ceea ce noi am numit Foaia de parcurs vom putea constata că o parte din virtuțile pe care trebuie să le cultivăm în viața noastră de credință fac parte și din Roada (sau din fructul) Duhului Sfânt !

Apostolul Petru a notat cele opt virtuți de care avem nevoie și anume :

De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta ; cu fapta, cunoştinţa ; cu cunoştinţa, înfrânarea ; cu înfrânarea, răbdarea ; cu răbdarea, evlavia ; cu evlavia, dragostea de fraţi ; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni”. (II Petru 1 : 5 – 7)

Practic cu cât voi asculta mai mult de Domnul Isus și de Duhul Sfânt cu atât aceste opt calități se vor vedea în viața mea, la fel ca fructele care cresc într-un pom …


Pe de altă parte, în Galateni 5 : 22 – 23, apostolul Pavel a scris că :

Roada Duhului, dimpotrivă, este : dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia [lit. credința], blândeţea, înfrânarea poftelor …”.

În Ioan 15 : 1 – 2 sunt scrise cuvintele Domnului Isus care a spus :

Eu sunt adevărata Viţă, şi Tatăl Meu este Vierul. Pe orice mlădiţă care este în Mine, şi n-aduce rod, El o taie ; şi pe orice mlădiţă care aduce rod, o curăţă, ca să aducă şi mai mult rod”.


Este foarte important să știu că toată viața mea voi avea de ales între a face voia Lui Dumnezeu și a-mi face mie pe plac.

Noi ne putem compara cu un pământ care produce buruieni dar care prin întreținere și cultivare nu vor deveni plante mai puțin sălbatice, apoi puțin mai de soi, ca în final buruiana să se transforme în plantă bună.

Nu funcționează așa ! Ci pentru o transformare a vieții este nevoie de :

  1. pocăință și de
  2. credința în Domnul Isus care să fie urmate de
  3. botezul în Duhul Sfânt și de trăirea constantă în prezența Duhului Sfânt !

Iar un creștin care este duhovnicesc (sau „un om spiritual” cum spunem noi), este un om cu care-ți place să stai. În prezența lui te simți foarte bine iar după întâlnirea cu un astfel de om pleci fiind îmbogățit din punct de vedere spiritual.


Doamne ajută-mă să fiu un astfel de om ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :