41 I 2023. CREDINȚA SAU CREDEREA LUI DUMNEZEU ȘI ÎNCREDEREA ÎN DUMNEZEU [Evrei 11.1 I Iov 11.18 I Faptele Apostolilor 27.20–25]

41 I 2023. CREDINȚA SAU CREDEREA LUI DUMNEZEU ȘI ÎNCREDEREA ÎN DUMNEZEU

I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 11 : 1 I Iov 11 : 18 I Faptele Apostolilor 27 : 20 – 25 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 10 Februarie 2023 I

În prezentul studiu vom reda două definiții ale credinței și o situație de viață care ilustrează cum se manifestă în realitate viața unui creștin care trăiește prin credință și care se încrede în Dumnezeu indiferent de circumstanțele dificile prin care are de trecut din cauza alegerilor greșite ale altora.

În Evrei 11 : 1 este notată definiția credinței pe care o știm foarte bine :

Şi credinţa este

  • o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite,
  • o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd”.

Practic credința este o credere pe Cuvânt a Lui Dumnezeu. Dar o definiție bună a manifestării credinței, a încrederii în Dumnezeu este aceasta :

Vei fi plin de încredere, şi nădejdea nu-ţi va fi zadarnică. Te vei uita în jurul tău şi vei vedea că te poţi odihni liniştit”. (Iov 11 : 18)


Există oameni care au o teologie bună dar au o trăire rea. Țofar din Naama este un astfel de exemplu de teolog, care s-a amestecat în treburile altuia (și ne referim bneînțeles la Iov), deși nimeni nu i-a cerut părerea și nici nu i-a acordat permisiunea de-a-i invada spațiul personal.

Cartea lui Iov conține cuvântări ale lui Iov iar după el au vorbit pe rând câte unul unul dintre cei trei prieteni ai lui care i-a dat răspunsul, apoi iarăși a vorbit Iov și al doilea prieten i-a oferit o replică și iarăși Iov a spus ce avea de spus și a vorbit după el, al treilea prieten.

Ceea ce este bine de amintit este faptul că au fost trei serii de acest fel și după prima cuvântare a lui Iov au luat cuvântul intercalat Elifaz, mai apoi Bildad și după el a vorbit și Țofar.

A urmat a doua cuvântare a lui Iov după care au vorbit iarăși cei trei prieteni amintiți mai sus. Dar a urmat și a treia cuvântare a lui Iov, dar după el au vorbit doar Elifaz și Bildad dar Țofar nu a mai spus nimic, ceea ce ne arată că el avea ceva în plus față de cei doi. Poate că a realizat că a greșit și nu a mai spus nimic.

Dar în prima lui cuvântare, Țofar a dat o definiție a credinței, a încrederii în Dumnezeu. În Iov 11 : 18 au fost consemnate cuvintele lui (amintite mai sus) pe care le redăm din nou.

Țofar i-a spus lui Iov aceste cuvinte :

Vei fi plin de încredere, şi nădejdea nu-ţi va fi zadarnică. Te vei uita în jurul tău şi vei vedea că te poţi odihni liniştit”.


În Faptele Apostolilor 27 : 20 – 25 sunt notate cuvintele scrise de Luca (iar el a fost martor ocular, era în corabia lovită de furtună, fiind acolo împreună cu apostolul Pavel și cu încă două sute şaptezeci şi patru de „suflete”, după cum s-a exprimat foarte bine Luca).

Luca a notat că :

Soarele şi stelele nu s-au văzut mai multe zile, şi furtuna era aşa de puternică încât la urmă pierdusem orice nădejde de scăpare. Oamenii nu mâncaseră de multă vreme.

Atunci Pavel s-a sculat în mijlocul lor şi a zis : „Oamenilor, trebuia să mă ascultaţi şi să nu fi pornit cu corabia din Creta, ca să fi scăpat de această primejdie şi de această pagubă.

Acum vă sfătuiesc să fiţi cu voie bună ; pentru că niciunul din voi nu va pieri ; şi nu va fi altă pierdere decât a corăbiei. Un înger al Dumnezeului, al căruia sunt eu şi căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi-noapte şi mi-a zis :

„Nu te teme, Pavele ; tu trebuie să stai înaintea cezarului ; şi iată că Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine.”

De aceea, oamenilor, liniştiţi-vă, căci am încredere în Dumnezeu că se va întâmpla aşa cum mi s-a spus”.

Apostolul Pavel ÎL cunoștea pe Dumnezeu și se încredea în Dumnezeu, dar apostolul Pavel nu le-a vorbit celorlalți nimic, până nu a primit de la Dumnezeu cuvântul profetic pe care l-a spus și care s-a și adeverit.


Doamne Isuse, dă-mi Harul de-a avea parte de-o liniște încrezătoare în Tine, indiferent de situațiile prin care trec sau voi avea de trecut cât voi trăi pe acest pământ !

Și te rog să-mi vorbești și mie prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt … când numai Tu știi câtă nevoie am de-un cuvânt profetic de la Tine !

ÎȚI mulțumesc frumos ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :