311. ABATEREA DIN CALE ȘI DE LA HARUL LUI DUMNEZEU [Evrei 12.12-15]

311. ABATEREA DIN CALE ȘI DE LA HARUL LUI DUMNEZEU

I Podcast I Pasaj Biblic : Evrei 12 : 12 – 15 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 07 Noiembrie 2022 I

Este foarte important să cunosc faptul că fiecare credincios este angajat într-o competiție, într-o alergare în care nu concurează împotriva altora ci are de luptat cu sine însuși .. iar el este singurul care își poate bloca dezvoltarea întregului lui potențial și atingerea obiectivului propus (și anume câștigarea premiului final, răsplata Lui Dumnezeu).


Cum poate să-și facă el singur rău ?

  1. În primul rând prin abaterea de la voia Lui Dumnezeu un creștin va fi un exemplu rău pentru cei care calcă pe urmele lui, iar această abatere este sinonimă cu o „entorsă spirituală”, cu o accidentare.
  2. În al doilea rând, credinciosul care nu-și rezolvă problemele spirituale, nu doar că nu va avea realizări spirituale, ci aceasta îl va face să devină un om care are în el multă amărăciune și prin cuvinte și prin comportament le va aduce tulburare celor din jurul lui.

Orice creștin care este atras de Cuvântul Lui Dumnezeu, va citi Biblia, o va memora și în timp va ajunge să o cunoască bine sau foarte bine. Doar că după ani va constata că el cunoaște o traducere a Bibliei (și este foarte bine) dar va realiza, că acesta este doar începutul cunoașterii reale a Cuvântului Lui Dumnezeu.

Un astfel de proces nu poate fi finalizat într-un timp scurt ci este nevoie de mulți ani pentru credinciosul disciplinat care își propune și reușește nu doar să citească Bibliacel puțin odată într-un an, ci și să memoreze un verset pe zi, constant, timp de ani de zile la rând.

Pare a fi foarte puțin să înveți un verset pe zi, dar din observațiile de „pe teren” este clar că nici măcar atât nu realizăm marea majoritate dintre noi, deși noi spunem că ÎL iubim pe Dumnezeu, foarte mult.

ÎI spunem Lui Dumnezeu lucrul acesta ca să știe și este clar că dacă nu I-am face astfel de declarații, nimeni nu și-ar da seama că așa ceva ar fi real … și nici nu este !

Când o persoană își face timp o mie și ceva de ani să-ți scrie o carte și tu nu-i dedici nici măcar aproximativ șaptezeci de ore pe an, pentru a-i citi mesajul (Biblia întreagă), nu poți să ÎI spui Lui Dumnezeu : „Te iubesc !”

Chiar este o minciună, deoarece Dumnezeu știe adevărul dar omul care rămâne doar cu declarațiile se automistifică.


(A automistifica înseamnă :

A(-și) înșela propria persoană”.) [DN, 1986]


În cadrul prezentului studiu vom reveni la exegeza pasajului Biblic scris în cartea Evrei 12 : 12 – 15 unde scrie :

Întăriţi-vă, dar, mâinile obosite şi genunchii slăbănogiţi ; croiţi cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce şchioapătă să nu se abată [gr. ektrepó] din cale, ci mai degrabă să fie vindecat.

Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul. Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată [gr. hustereó] de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea”.


Dacă folosim traducerea Cornilescu, vom observa că este folosită de două ori verbul „a se abate” (a se vedea Evrei 12 : 13 și versetul 15).

În limba română, înțelesul este foarte clar deoarece noi știm că „a te abate” înseamnă „a te îndepărta de la direcția inițială”. Ori explicând așa acest pasaj Biblic, vom denatura aproape complet înțelesul real al Cuvântului Lui Dumnezeu.

Dar totuși avem un avantaj dacă ne gândim că bagajul lexical al unui popor conține și expresii care sunt cât se poate de corecte din punct de vedere etimolgic. Să traducem această frază în limba română.

De exemplu, despre cineva care a avut o relație în afara căsătoriei se spune că : „a călcat strâmb”. Din punct de vedere medical, cel care „calcă strâmb” poate face-o entorsă, ori exact acesta este sensul primului cuvânt tradus în versiunea Cornilescu cu : „a se abate din cale”.

  1. Primul cuvânt tradus cu „a se abate” (gr. ektrepó) înseamnă „a călca strâmb” și „a face o entorsă”. Se poate referi la orice abatere de la voia Lui Dumnezeu, care mă va consta, deoarece păcatul se plătește.
  2. Dar al doilea : „a se abate” (gr. hustereó) înseamnă : „a veni târziu, a fi în urmă”. Se referă la alergătorul care ajunge la linia de sosire mult în urma celui care a câștigat deja concursul (la care a participat și el).

De ce nu a reușit să facă mare lucru ? Deoarece a concurat accidentat și nu a putut să alerge la nivelul cerut de concursul în care s-a înscris !

Așa înțelegem de ce pasajul Biblic citat începe cu : „Întăriţi-vă, dar, mâinile obosite şi genunchii slăbănogiţi”. În Evrei, capitolul 12 este folosită metafora alergătorului antic.


Participantul la un concurs, dacă nu este pregătit din punct de vedere fizic, ci chiar mai grav, dacă va concura fiind accidentat, nu va putea câștiga premiul concursului respectiv, care se desfășoară pe un stadion plin de spectatori (a se vedea Evrei 12 : 1).


În concluzie

Viața de credință începe cu nașterea din nou și se continuă cu maturizarea spirituală și cu sfințirea personală.

Aceasta înseamnă și citirea Bibliei și botezul în Duhul Sfânt și o viață de rugăciune și de post, dar foarte mult contează să am ochii ațintiți la Domnul Isus (a se vedea Evrei 12 : 2). Să ÎL am pe Domnul Isus ca model personal și să-L ascult !

EL vrea să-Și trăiască viața Lui și prin mine, dar eu decid dacă merg direct spre țintă sau dacă mă las deviat de la țintă cu tot felul de preocupări venite din firea mea sau de la lume și implicit de la Cel rău.

Cel care nu-L mai are în fața ochilor pe Domnul Isus, va devia constant de la voia Lui Dumnezeu pentru el și va avea tot felul de frustrări pe care și le poate descărca pe alții … dacă nu vrea să înțeleagă că el este principalul vinovat pentru lipsa lui de rezultate din concursul zilnic cu sine însuși !

Ori un astfel de om indisciplinat din punct de vedere spiritual, va produce tulburare și îi va întina pe cei din jurul lui, (la nivel sufletesc) prin ceea ce este și prin ceea ce face.


Oare nu cumva și eu sunt un astfel de om ? Doamne ajută-mă și Doamne Isuse dă-mi și mie izbândă pentru a deveni ceea ce TU vrei să fiu și să fac ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :