300. SELECTEAZĂ CORECT 96. ZIUA 300. CA ÎN CER SAU CANCER ? [Romani 8.28-29 I Proverbe 3.5–6 I Faptele Apostolilor 7.54–60]

300. SELECTEAZĂ CORECT 96. ZIUA 300. CA ÎN CER SAU CANCER ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Romani 8 : 28 – 29 I Proverbe 3 : 5 – 6 I Faptele Apostolilor 7 : 54 – 60 I
I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 27 Octombrie 2022 I

Prin Harul Lui Dumnezeu am ajuns în ziua cu numărul 300 din anul de grație al Domnului : 2022. Au mai rămas (cu tot cu ziua de azi) numai 65 de zile din acest an. Să ne facem un bilanț atât timp cât mai putem schimba ceva.

Ca în Cer sau Cancer ?” Oare de ce a fost pus acest titlu ? Ce înseamnă aceasta ? Dacă aș folosi prescurtarea (spunând „cancer”) aș denatura complet o realitate Divină („ca în Cer”) transformând într-o realitate sumbră toate situațiile prin care trec chiar acum !

Dacă consider însă că tot ce mi se „întâmplă” este venit direct din Cer, voi putea trece mai ușor prin viață, știind că în Cer am un Tată Bun care nu ar îngădui niciodată să mi se întâmple ceva rău, ci permite în viața mea numai ceea ce mă face tot mai asemănător cu Domnul Isus și tot Dumnezeu îmi dă prin Duhul Sfânt și puterea de-a-I accepta voia !

În luna septembrie am avut ocazia să vorbim cu un om care ne-a spus (celor de față) că el nu spune : „cancer” ci „ca în cer”. Vorbeam despre boli și despre modul în care le percepem.

Și este o realitate că dacă folosesc mai mult negru (când realitatea chiar este de așa natură) tabloul vieții mele nu va fi mai senin !


În viață, în lumea spirituală pot alege :

  • să merg pe scurtături sau
  • să plătesc prețul întreg.

Dacă privim o boală incurabilă așa cum se vede ea din Cer, vom înțelege ce se vede de Sus și cum privește Domnul Isus această realitate care este sumbră pentru noi !

Dacă am putea înțelege cum vede Dumnezeu, situația prin care ne trece și faptul că prin ceva foarte rău (pentru noi) este atins de fapt un scop bun, nu doar că am putea sta mai liniștiți ci I-am și putea mulțumi Lui Dumnezeu pentru încercările noastre.


Vom aminti aici câteva versete pe care ar fi bine să le avem în viață, ca un etalon. Apostolul Pavel a scris Epistola către Romani într-o vreme tulbure pentru creștini și totuși a notat următoarele cuvinte :

„ … ştimtoate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.

Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi”. (Romani 8 : 28 – 29)


Apostolul Pavel știa că toate lucrează împreună spre binele unui creștin. Prin „toate lucrurile” înțelegând absolut tot ce se întâmplă în viața credinciosului care ÎL iubește pe Dumnezeu.


Știind și eu aceste lucruri, ceea ce ar trebuie să fac este exact ce scrie în Proverbe 3 : 5 – 6 :

Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta !
Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările”.

Altfel spus, Dumnezeu este la comanda vieții tale și va îngădui numai ce este nevoie pentru a te face tot mai asemănător cu Domnul Isus.

Iar în rugăciunea Tatăl Nostru noi spunem :

facă-se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ”. (Luca 11 : 2)

Poate uneori cerem acest lucru, într-un mod foarte senin … neștiind ce poate să însemne așa ceva pentru viața noastră !


Să ne amintim însă ce scrie în Faptele Apostolilor 7 : 54 – 60 :

Când au auzit ei aceste vorbe, îi tăia pe inimă şi scrâşneau din dinţi împotriva lui.

Dar Ştefan, plin de Duhul Sfânt, şi-a pironit ochii spre cer, a văzut slava lui Dumnezeu, şi pe Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu ; şi a zis :

„Iată, văd cerurile deschise, şi pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu.”

Ei au început atunci să răcnească, şi-au astupat urechile şi s-au năpustit toţi într-un gând asupra lui. L-au târât afară din cetate şi l-au ucis cu pietre.

Martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul. Şi aruncau cu pietre în Ştefan, care se ruga şi zicea : „Doamne Isuse, primeşte duhul meu !”

Apoi a îngenuncheat şi a strigat cu glas tare : „Doamne, nu le ţine în seamă păcatul acesta !” Şi, după aceste vorbe, a adormit”.

De pe pământ, Ștefan L-a văzut pe Domnul Isus în Cer. Chiar în acele momente, pe pământ se făcea voia Lui Dumnezeu … din Cer !

Domnul Isus a văzut ce suferă copilul Lui pentru EL și nu a intervenit … dar prin această suferință, Ștefan a ajuns direct în Cer !


În cartea II Cronici 24 : 22 scrie că :

Împăratul Ioas nu şi-a adus aminte de bunăvoinţa pe care o avusese faţă de el Iehoiada, tatăl lui Zaharia, şi a omorât pe fiul lui. Zaharia a zis când a murit : „Domnul să vadă şi să judece !

Dar în Faptele Apostolilor 7 : 60, scrie că Ștefan când a trecut printr-o situație asemănătoare :

„ … a îngenuncheat şi a strigat cu glas tare :Doamne, nu le ţine în seamă păcatul acesta !Şi, după aceste vorbe, a adormit”.

Să privesc tot ce mi se întâmplă ca fiind „ca în cer” nu ca fiind „cancer” adică : „mai rău de atât nu se poate” !


Și să fac și o Pauză de bilanț :

  • Ce mi-am propus la începutul anului 2022 ? Și cât am realizat din ce mi-am propus până azi ?
  • Cât mai am de citit din Biblie ? Să împart capitolele la cele șaizeci și patru de zile care au mai rămas din 2022 și să trec la recuperarea timpului irosit cu alte preocupări.
  • Cum stau cu dărnicia ? Cât mi-am propus să ajut ? Cum stau cu ceea ce-am decis să-I ofer Lui Dumnezeu ?

În final, ÎI mulțumim în primul rând Lui Dumnezeu pentru tot ceea ce face pentru noi, mulțumim și Bisericii Cezareea precum și ascultătorilor Radio Levi !


Dumnezeu să vă binecuvânteze cum numai EL știe și poate ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :