298. SELECTEAZĂ CORECT 94. SFÂNTA IRESPONSABILITATE sau ASUMĂ-ȚI URMĂRILE FAPTELOR TALE! [Galateni 6.7 I Geneza 31.7]

298. SELECTEAZĂ CORECT 94. SFÂNTA IRESPONSABILITATE sau ASUMĂ-ȚI URMĂRILE FAPTELOR TALE !

I Podcast I Pasaje Biblice : Galateni 6 : 7 I Geneza 31 : 7 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 25 Octombrie 2022 I

Sfânta iresponsabilitate nu este un titlu ironic ci o numim așa deoarece ea își duce viața în special în mediul creștin. Mai ales la ora actuală există o părere cum că Dumnezeu care este bun te va ierta de orice ai făcut, numai să-i ceri acest lucru și EL imediat îți veni în ajutor.

Și nu spunem că nu este adevărat într-o măsură. Dar este adevărat numai în măsura în care păcatul nu a fost înfăptuit în mod premeditat și în măsura regretului, a căinței pe care o are creștinul adevărat, după ce a păcătuit.

Apoi trebuie să accentuăm un alt aspect. Când un polițist îți dă o amendă pentru că ai încălcat limita de viteză, nu încerca să spui că din cauza caracterului lui urât (deoarece îl știi tu cine este) ți-a dat această amendă și nu te aștepta să vină la tine și să te consilieze pentru trauma pe care ai suferit-o în urma șocului primit văzând cuantumul amenzii !

Încearcă să înțelegei că tu și numai tu ești singurul responsabil pentru încălcarea unei legi pe care polițistul respectiv doar o aplică, dar nu el a elaborat-o și nu el a votat-o, ci ea trebuie respectată deoarece are un scop precis.

Trăim într-o lume care are un Proprietar, Dumnezeu. EL este veșnic, este Atotcunoscător, Atotputernic și Omniprezent.

În lumea care este Casa Lui nu poți să faci orice doar pentru că ai auzit că Dumnezeu este bun și sigur contra ta nu va lua măsuri deoarece tu ești copilul Lui Dumnezeu.

Încearcă să înțelegi că EL are o familie cu câteva sute de milioane de copii (ne referim la creștinii adevărați nu la cei care se numesc „creștini” la fel ca omul care se numește „Croitoru” dar el nu este croitor).


Dumnezeu are o așa de mare capacitate încât își cunoaște toți copiii, le cunoaște numele, apucăturile, caracterul și se și ocupă de modelarea caracterului fiecăruia dintre copiii Lui, deoarece atunci când va veni momentul plecării fiecăruia Acasă, adică în Cer (noi o numim altfel … îi spunem deces), EL nu-l va lua cu EL pentru veșnicie decât pe omul care este asemenea Lui Christos, care ÎL are în el pe Domnul Isus și pe Duhul Sfânt al Lui Dumnezeu.

Dumnezeu nu are nevoie în Cerul Lui de oameni care să-i strice atmosfera spirituală cu deprinderile lor rele de aceea și este lăsată în Biblie din loc în loc câte o listă cu lucruri de care omul trebuie să se dezbare cât încă este pe pământ.

De aceea Legea Semănatului și-a seceretului este în vigoare și se aplică cu vigoare :

Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6 : 7)


Poate vei spune :

Dar de ce apucături trebuie să mă las ?

Dumnezeu are lista Lui cu păcatele de care te scapă dar și tu dacă vrei cu adevărat să știi poți afla care sunt problemele tale.


Să presupunem că ești chemat să-ți ajuți un prieten la strânsul recoltei lui dintr-o grădină în care nu știi ce s-a semănat. Când ajungi acolo vezi că recolta este de cartofi și ești sigur că prietenul tău a semănat cândva cartofi de aceea și recoltează cartofi. Dacă are și roșii pe-o bucată de teren știi că acolo în primăvară (sau în vară) s-au plantat roșii.

Așa este și spiritual. Dacă îți analizezi viața cu atenție poți să vezi ce ți se întâmplă. Dacă tu ești cumva „Iacov” și chiar nu mai știi ce i-ai făcut lui „Esau” și „tatălui” tău, vezi ce îți face ție „Laban” chiar azi.

Te înșeală, îți promite una și face alta ? Ai semnat contractul pentru un salariu de 2.000 de lei pe lună și el îți dă 1.800, apoi 1.700 … și tu tot taci și începi să fierbi în tine până ajungi să primești zece salarii diferite deși te-ai înțeles clar cu cât îți oferi serviciile ?

Mai bine ar fi să vezi dacă nu cumva și tu l-ai înșelat pe altul, iar „Laban-ul” tău va da socoteală înaintea Lui Dumnezeu pentru ce ți-a făcut și la vremea Lui, Dumnezeu îl va pune la punct. Când ? Vrei să știi în ce dată ? În ziua în care tu ți-ai învățat lecția și decizi că în viața ta nu vei mai înșela pe nimeni, niciodată !


[Ca o paranteză. În Geneza 31 : 7 sunt notate cuvintele pe care Iacov le-a spus soțiilor lui : „Şi tatăl vostru m-a înşelat : de zece ori mi-a schimbat simbria ; dar Dumnezeu nu i-a îngăduit să mă păgubească”.
Așa de bine ținem și noi evidența relelor pe care altul ni le face, dar oare de ce nu avem o listă și cu relele pe care le-am făcut noi altora ?]


Dar să revenim, în momentele descrise mai sus, Iacov tocmai pregătea plecarea de la Laban. Dar stai liniștit, că plecând de la Laban ai scăpat doar de un domeniu în care ai avut probleme. Tatăl din Cer, va trece la un alt domeniu în care ești deficitar.

Așa că școala vieții nu s-a terminat, iar lista lucrurilor de care trebuie să mă dezbăr, deprinderile rele la care trebuie să renunț, năravurile de care trebuie să mă las, la toate voi renunța treptat de bună voie … mai ales după ce voi fi silit de împrejurări … iar această listă este lungă.

Este ca o foaie de parcurs cu multe trasee, cu multe opriri și plecări mai departe, cu lecții care-mi vor fi administrate, de aceea trebuie să pun punct la ceea ce fac rău pentru a rămâne numai cu contabilitatea trecutului nu să-mi măresc lista de potențiale probleme pe care mi le fac azi, dar le voi plăti mai târziu.

Când ? Atunci când Dumnezeu consideră că a venit ceasul !


Așa că Iacov pleacă din Padan Aram dar se oprește în localitatea x unde mai stă un timp și mai decontează pentru un alt aspect negativ din viața lui.

Apoi ajunge în localitatea y unde are parte de altceva. Și până la urmă se termină cu dezbrăcarea de omul vechi și se trece la îmbrăcarea omului nou. De ce ?

Deoarece el fiind un om nou, era transformat prin jertfa Domnului Isus, dar în firea lui de miel … mai avea apucături de lup.


Vom încheia amintind exemplul urmărit doar parțial din viața lui Saul. Cât a avut de suferit Saul și mai apoi apostolul Pavel din cauza amenințărilor cu moartea, a faptului că au pus mâna pe el și au încercat să-l omoare direct, deși pe atunci era în vigoare dreptul roman, iar el fiind cetățean roman ar fi trebuit să aibă parte de un proces corect.

Și totuși, de ce nu a fost așa ? De ce ? Deoarece cândva a fost de acord cu omorârea unui om, care nu a avut parte de un proces echitabil, ci totul s-a petrecut în momentul în care oamenii și-au dat curs sentimentelor firești de ură, de răzbunare etc.

Exact de așa ceva a avut parte și apostolul Pavel iar el a știut foarte bine că fiecare faptă are plata ei, pe care omul trebuie să o accepte știind că este de la Dumnezeu !


Așadar, Dumnezeu să ne ajute să-L recunoaștem în toate căile noastre ! Chiar și atunci când avem de plătit pentru greșeli din trecut !


Dumnezeu să te binecuvânteze cum numai EL știe și poate ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :