216. SELECTEAZĂ CORECT 12. VENINUL [2 Corinteni 11.3]

216. SELECTEAZĂ CORECT 12. VENINUL

I Podcast I Pasaj Biblic : II Corinteni 11 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 4 August 2022 I

Vom vorbi și în continuare despre alegeri, deoarece de o vreme avem un studiu de caz și anume ce s-a întâmplat cu Adam și Eva din momentul în care au ascultat de Satana și prin această alegere au ieșit de sub autoritatea Lui Dumnezeu, devenind necredincioși față de EL.

Căderea în păcat a primilor doi oameni ne arată importanța extrem de mare a alegerilor, a unei selecții corecte, zi de zi, secundă de secundă.


Să analizăm cuvintele pe care apostolul Pavel le-a scris credincoșilor din Corint, expunându-le care era o neliniște a lui :

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos.

În adevăr, dacă vine cineva să vă propovăduiască un alt Isus pe care noi nu l-am propovăduit sau dacă este vorba să primiţi un alt duh pe care nu l-aţi primit sau o altă Evanghelie pe care n-aţi primit-o, of, cum îl îngăduiţi de bine !” (II Corinteni 11 : 3 – 4)


Ce s-a întâmplat cu Eva și de care lucru puteau avea parte și credincioșii din Corint ? Eva în mintea ei, chiar înainte de alegerea de-a păcătui, ea i-a rămas credincioasă Lui Dumnezeu, doar că nu a realizat pe deplin că dacă la credincioșia față de Dumnezeu adaugă ascultarea de Satana, viața ei spirituală va fi distrusă.

Așa erau și unii creștini din Corint. Ei erau siguri că Îi sunt credincioși Domnului Isus, dar acceptând ultimele noutăți teologice („un alt Isus … un alt duh … sau o altă Evanghelie”) erau exact în pragul căderii în prăpastie.

Apostolul Pavel știa că dacă în gândirea lor vor accepta contaminarea celui rău, nu va trece decât foarte puțin timp până la înfăptuirea păcatului care va aduce degradarea lor spirituală.


Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că :

1. au de-a face cu „șarpele”, cu un dușman foarte perfid care se folosește de șiretlicuri,
2. cel rău se folosește de lucruri foarte mici (adică de „venin”) pentru distrugerea de vieți ;
3. scopul final al celui rău este inducerea necredincioșiei față de Christos și trăirea vieții în ascultare de Satana în timp ce în minte credinciosul crede că ascultă de Dumnezeu !


I. Șarpele (Satana)

„ … şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui …”. (II Corinteni 11 : 3)

Nimeni nu a auzit un șarpe să vorbească și chiar dacă ar auzi, faptul că ar intra în dialog cu un animal vorbitor ar arăta că deja are probleme !

Moise când a descris cum s-au întâmplat lucrurile a folosit un limbaj figurat. În Apocalipsa 12 : 9 însă scrie despre :

„ … balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit diavolul şi Satana, acela care înşală întreaga lume …”.


Oare de ce este folosit cuvântul „șarpe” ? Deoarece un șarpe veninos își omoară prada adăugându-i la viață „doar” câțiva stropi de venin.

Nu ia ceva de la prada lui, ci adaugă ceva, „doar” o cantitate foarte mică, raportată la volumul prăzii respective. Aceasta se numește otrăvire.

A otrăvi înseamnă :

1. A (se) intoxica sau a ucide ori a fi ucis cu otravă (1). ♦ A introduce o otravă în apă, în alimente etc. 2. A (se) supăra, a (se) necăji (extrem de mult), a (se) amărî ; a (se) învenina. 3. A exercita o influență vătămătoare ; a corupe, a perverti”. (DEX, 2009)

Reamintim că pervertirea trăirii începe de la degradarea gândirii. De fapt ce au făcut Adam și Eva ? Și-au adăugat încă o sursa de informare la cunoașterea Cuvântul Lui Dumnezeu adăugând însă și o nouă revelație. Aparent teologia lor era bună dar ea deja era pervertită.


Reamintim că a perverti înseamnă :

„A face să se schimbe sau a se schimba în rău (din punct de vedere moral); a (se) deprava, a (se) strica”. (DEX, 2009)

Și tocmai în aceasta constă viclenia „șarpelui celui vechi” (cel cu multă expreriență de viață). Omul crede că „merge” foarte bine, că se îndreaptă hotărât spre Cer și nici măcar nu este conștient că în secunda cât a ațipit, Satana i-a schimbat macazul … iar el se îndreaptă spre dezastru.

Adam și Eva știau foarte bine că nu au voie să consume fructul respectiv, dar prin recenta lor contactare de către noua sursă de interpretare a Bibliei (de către șarpe), li s-a schimbat percepția despre Dumnezeu. Teologia lui Adam și a Evei, aparent a rămas bună dar își explicau Cuvântul Lui Dumnezeu într-un mod total deformat.


În încheiere să fac ceea ce apostolul Pavel le-a cerut corintenilor să facă :

Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sunteţi în credinţă. Pe voi înşivă încercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi ?” (II Corinteni 13 : 5)

Sensul este acesta :

Fă-ți analizele spirituale și vezi ce spune rezultatul testului făcut ? Mai este Christos în tine ? Din punct de vedere spiritual totul este în regulă ? Ai o relație bună cu Domnul Isus ?


Să fac și o rugăciune bazată pe Psalmul 139 : 24 : „Doamne Tată din Cer, vezi te rog dacă sunt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veşniciei ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :