214. SELECTEAZĂ CORECT 10. GÂNDURI STRICATE [2 Corinteni 11.3]

214. SELECTEAZĂ CORECT 10. GÂNDURI STRICATE

I Podcast I Pasaj Biblic : II Corinteni 11 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 2 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Pervertirea trăirii începe de la degradarea gândirii. Adam și Eva au început să se îmbrace cum nu trebuie, imediat după ce au consumat ce nu trebuie, adică ceea ce nu aveau voie.

Din momentul în care și-au permis să gândească altfel, lucrul acesta s-a văzut imediat în ținuta adoptată, în modul în care se îmbrăcau.

În Geneza 3 : 7 scrie că :

Atunci li s-au deschis ochii la amândoi ; au cunoscut că erau goi, au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut şorţuri din ele”.

De fapt ce au făcut cei doi ? Și-au schimbat doar sursa de informare. Cunoșteau Cuvântul Lui Dumnezeu care era scurt și la subiect. Nu erau sute de pagini de indicații, ci Dumnezeu i-a spus lui Adam doar atât (iar pasajul Biblic este foarte explicit) :

Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta : „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină ; dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreşit.” … ”. (Geneza 2 : 16 – 17)

Înțelegem că Adam, chiar înainte de-a lua din fructul oprit avea o teologie bună (știa foarte bine că nu are voie să consume fructul respectiv) dar prin recenta accesare a unei noi surse de informare, (care părea a fi foarte credibilă, deși el nu a avut de-a face cu ea niciodată) i s-a schimbat percepția asupra Lui Dumnezeu.


Altfel spus :

Adam avea o teologie bună dar folosea o hermeneutică greșită (o explicare a Cuvântului, total deformată).


Bineînțeles că știau foarte bine că interdicția era valabilă, dar tocmai ce aflaseră că Dumnezeu (Cel despre care Adam și Eva știau că îi supraveghează) este bun, milostiv, îngăduitor și că va trece cu vederea această „mică deviere” de la voia Lui.

Și interesant este că Eva nu i-a „bătut” obrazul celui rău și nu i-a spus imediat după căderea în păcat :

De ce ne-ai mințit ? Chiar nu ți-e rușine ?

Ar fi aflat fără îndoială că el este un nerușinat, un obraznic în esența lui, că înșelarea este în ADN-ul celui rău.


Dar nu mai era nevoie de explicații. Aflaseră pe pielea lor ce înseamnă să intri în dialog cu diavolul și să bei din „apa” lui.

Interesant este că șarpele era tot în zonă, în momentul în care a venit Dumnezeu. Adam și Eva nu au luat pietre să dea după el, după cel ce le-a nenorocit viața. De ce ?

De fapt Adam și Eva nu mai erau cei de dinainte, aveau un nou „prieten”. Gândeau altfel. De fapt, în câteva minute s-au convins că Dumnezeu nu mai era chiar așa de încredere ca până atunci. EL era văzut într-o nouă „lumină”.

EL Cel care le-a dat viața, care le-a pus la dispoziție tot pământul cu toate resursele lui, era vinovat că Și-a oprit pentru EL un singur pom !?

Exact pomul fără care Adam și Eva nu au mai putut … deși nici măcar nu știau ce gust are fructul lui, dar au văzut ei că arată bine pomul și-au dedus cât de bune pot fi fructele respective !

Dar interesant este faptul că nici măcar nu este consemnat în Biblie dacă măcar le-a plăcut gustul fructului furat din pomul cunoștinței binelui și răului !

Sunt persoane care spun :

„Mi se lasă după cutare fruct sau produs alimentar”, adică „nu mai pot de poftă”. De ce ? Deoarece au mâncat cândva așa ceva și știu cât de bun este.


Dar în cazul Lui Adam și Eva nu a fost așa. Nu știau ce gust are fructul respectiv și chiar dacă el avea gust rău, pe ei probabil că nici nu îi interesa gustul fructului, cât doreau să aibă parte de efectul lui terapeutic.

Poate cineva va spune :

Chiar atât de gravă este o mică neascultare ? Cine n-a mâncat în viața lui din pomul altuia ?” (de exemplu când era copil).

Dar o astfel de gândire este total greșită, deoarece Adam și Eva nu erau copii. Noi nici nu putem înțelege ce a fost cu adevărat acolo, deoarece ei au fost „făcuți” direct oameni mari (ei au fost „făcuți” nu au fost „născuți”, a se vedea Geneza 1 : 27, Geneza 2 : 7 și Geneza 2 : 22).

Din punct de vedere fizic, Adam și Eva nu au avut o copilărie. Iar Adam imediat după ce „s-a născut” a fost trimis la lucru !


În concluzie, oricât de inofensive par la prima vedere, fii atent la sursele de informare pe care le accesezi dar și la cel care le deține. Singura sursă recomandată de Dumnezeu este Biblia, Sfânta Scriptură.


Căutaţi în cartea Domnului şi citiţi !” [Isaia 34 : 16]


Iar dacă vrei să te hrănești cu informațiile unor creștini, folosește gura și genunchii și întreabă-L pe Domnul Isus dacă „apa” aceea chiar este curată precum pare, iar EL îți va vorbi prin Duhul Sfânt și nu te va lăsa să te rătăcești.

Aici au greșit de fapt Adam și Eva, deoarece nu L-au întrebat pe Dumnezeu despre șarpe … iar Dumnezeu era așa de aproape de ei !


Doamne ai milă și de mine, nu mă lăsa să mă rătăcesc și îmbucură-mă cu prezența Duhului Tău Cel Bun și Sfânt ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :