20 I 2025. 4. CE SECERĂ OMUL !
I Podcast I Pasaje Biblice : Galateni 6 : 7 I Ioan 21 : 3 – 6 I Psalmul 37 : 4 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Ianuarie 2025 I
4. Ce seceră omul ! „Nu vă înşelaţi : „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera”. (Galateni 6 : 7)
Cu ajutorul Lui Dumnezeu, în studiile anterioare am observat succint ce înțeles au cuvintele : 1. a te înșela, 2. a batjocori, 3. a semăna iar astăzi vom studia cu ajutorul Lui Dumnezeu, ce înseamnă din punct de vedere spiritual :
4. A secera
„Ce seamănă omul, aceea va şi secera [gr. therizó : a secera, a recolta]”. (Galateni 6 : 7)
Conform Lexiconului Biblic : „therizó [a secera] înseamnă în primul rând a secera sau a recolta, referindu-se la actul de a strânge recoltele.
În Noul Testament, este adesea folosit metaforic, pentru a descrie strângerea roadelor spirituale sau consecințele acțiunilor cuiva.
Termenul transmite ideea de a primi rezultatele a ceea ce a fost semănat, fie în sens fizic sau spiritual”.
Galateni 6 : 7 „Ce seamănă omul, aceea va și secera”.
Să observăm un exemplu de semănare și de secerare.
În Luca 24 : 41 – 43, găsim scris că ucenicilor Lui, Domnul Isus :
„ … le-a zis : „Aveţi aici ceva de mâncare ?” I-au dat o bucată de peşte fript şi un fagure de miere. El le-a luat şi a mâncat înaintea lor”.
Este clar că atunci (în prima zi a Învierii) ucenicii I-au dăruit Domnului Isus din puținul lor. Dar aceasta a fost o semănare.
Însă în Galateni 6 : 7 scrie că : „Ce seamănă omul, aceea va și secera”. Noi când semănăm, uneori nu realizăm că, de obicei recolta este mult mai mare decât semănatul.
Care a fost urmarea dăruirii din puținul avut ? Urmarea a fost recoltarea. În Ioan 21 : 3 – 6 scrie că la un moment dat, celorlalți ucenici :
„Simon Petru le-a zis : „Mă duc să prind peşte.” „Mergem şi noi cu tine”, i-au zis ei. Au ieşit şi au intrat într-o corabie ; şi n-au prins nimic în noaptea aceea.
Dimineaţa, Isus stătea pe ţărm ; dar ucenicii nu ştiau că este Isus. „Copii”, le-a zis Isus, „aveţi ceva de mâncare?” Ei I-au răspuns : „Nu”. El le-a zis : „Aruncaţi mreaja în partea dreaptă a corăbiei şi veţi găsi.”
Au aruncat-o deci şi n-o mai puteau trage de mulţimea peştilor”.
Înțelegem că peștele era mâncarea preferată a ucenicilor. Aici s-a împlinit și Psalmul 37 : 4 unde scrie : „Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima”. În Matei 7 : 10 scrie : „ … dacă-i cere un peşte … ”.
Dar aceasta nu a fost totul deoarece în Ioan 21 : 9 scrie despre ucenici că atunci :
„Când s-au coborât pe ţărm, au văzut acolo jăratic de cărbuni, peşte pus deasupra şi pâine”.
Dumnezeu a văzut că munca lor de-o noapte nu a avut finalul dorit de ei, așa că le-a dăruit și pește proaspăt dar și pește prăjit. Erau obosiți și aveau nevoie de mâncare !
Această întâmplare arată cu câtă grijă Se ocupă Domnul Isus atât de prezentul nostru cât și de viitorul nostru !
Dar această recoltă bogată, a pornit de la un semănat puțin …. o bucată de pește fript și un fagure de miere !
Să ne ajute Dumnezeu ca și în 2025 dar și cât vom trăi pe acest pământ, să avem parte de experiențe deosebite cu Dumnezeu atât în privința dăruirii (în sensul bun) dar și al primirii ! Amin !
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download