18 I 2023. NU JUDEC ȘI NICI NU CONDAMN PE NIMENI, CI IERT ÎN MOD CONTINUU [Luca 6.37 I 2 Corinteni 10.5]

18 I 2023. NU JUDEC ȘI NICI NU CONDAMN PE NIMENI, CI IERT ÎN MOD CONTINUU

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 6 : 37 I II Corinteni 10 : 5 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 18 Ianuarie 2023 I

Aleg ca în mod continuu să nu judec și să nu condamn pe nimeni ci să iert. De ce ? Deoarece, ca om pot greși foarte mult dacă gândirea mea nu se bazează pe Cuvântul Lui Dumnezeu ci pe ideile care-mi trec prin minte fiind produsul meu, al altor oameni sau fiind gânduri care vin direct de la cel rău.

Am observat în studiile anterioare că o gândire greșită poate avea consecințe dezastruoase putând duce chiar la pierderea vieții (cum a fost în cazul unora dintre descendenții lui Lot).

De aceea, dacă vreau să am o viață binecuvântată trebuie să trăiesc conform Cuvântului Lui Dumnezeu și implicit conform voii Lui Dumnezeu și nu bazându-mă pe ideile mele, pe ideilor altora sau conform gândurilor pe care cel rău caută să mi le planteze în minte și în inimă (adică în gândire și în trăire, în modul în care acționez sau reacționez).

În Luca 6 : 37 sunt notate cuvintele Domnului Isus care le-a spus ucenicilor Lui de atunci (și le spune și ucenicilor Lui de acum) trei principii pe baza cărora trebuie să trăiesc dacă vreau să am o viață sănătoasă.


În meditația de astăzi doar vom menționa care sunt aceste trei principii :

Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi ; nu osândiţi, şi nu veţi fi osândiţi ; iertaţi, şi vi se va ierta”.

Și pe vremea Domnului Isus erau oameni care trăiau pe baza unor presupuneri greșite, care aveau sau își formau tot felul de păreri și de prejudecăți dar la fel este și azi.


Din natura noastră păcătoasă, noi suntem predispuși mai mult la a ne ocupa de alții și la a le face rău. Să-i judecăm (deși nu este problema noastră), să-i condamnăm pe alții pentru modul în care trăiesc (cum făceau și cei descriși în Ioan 8), dar creștinul ÎL are ca model pe Domnul Isus și este un iertător de profesie.

Dar pentru a putea trăi așa trebuie să-mi fac ordine în gândire. Apostolul Pavel le-a scris credincioșilor din Corint care era una dintre activitățile de bază cu care se ocupau oamenii Lui Dumnezeu de atunci :

Noi răsturnăm

  • izvodirile minţii
  • şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu ;
  • şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos”. (II Corinteni 10 : 5)

Într-o altă traducere (New International Version) acest verset este redat astfel :

Demolăm argumentele și orice pretenție care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și luăm captiv orice gând pentru a-l face ascultător de Hristos”.


Cu ajutorul Lui Dumnezeu vom analiza acest verset, dar azi vom reaminti care sunt cele trei principii enunțate de Domnul Isus și pe baza cărora pot să-mi construiesc o viață sănătoasă :

  1. nu judec pe altul ci-mi examinez constant viața mea,
  2. nu condamn pe nimeni ci
  3. aleg să iert.

Iar prin puterea Duhului Sfânt fac toate aceste trei lucruri în mod continuu, deoarece știu că din firea mea sunt înclinat spre a mă ocupa de alții în loc de-a mă concentra asupra mea și pe pe trăirea unei vieți curate.


De aceea în final să-l rog pe Dumnezeu, ca în Numele Domnului Isus și prin puterea Duhului Sfânt să mă ajute să-mi analizez constant viața mea, să osândesc ce este de osândit în mine și să nu mai fac acel ceva care este rău și să iert imediat când cineva face ceva rău.


Mai simplu spus :

Doamne Isuse, preia controlul vieții mele și trăiește-ȚI TU viața Ta prin mine așa cum ÎȚI place ȚIE ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :