13. Dezvăţul, Isaia 5:11-13

BirjarUn birjar avea datina să bea cam mult şi astfel se făcu bolnav. Medicul îl sfătuia să se lase cu totul de băutură, dacă voeşte să nu moară înainte de vreme din pricina beutului.

Birjarul însă răspunse că nu se poate desvăţa de a svânta o sticlă de rachie pe zi. Medicul însă fiind mai deştept, îi aduse într-o zi o cutie plină cu pietricele rotunde şi zise :

„În fiecare zi înainte de a bea să arunci în sticlă o pietricică, dar când vei băga a doua, a treia pietricică, totdeauna să laşi în sticlă şi pe cele de mai înainte”.

Birjarul aşa făcu şi astfel beu în fiecare zi tot mai puţin, căci pietricelele luau locul beuturii, până când sticla fu plină cu pietricele rotunde.Astfel moderându-se, a scăpat birjarul de patima rea a beţiei. Dumnezeu a spus prin proorocul Isaia : „Vai de cei ce dis-de-dimineaţă aleargă după băuturi ameţitoare şi şed până târziu noaptea, şi se înfierbântă de vin !

Harpa şi lăuta, timpanul, flautul şi vinul le înveselesc ospeţele ; dar nu iau seama la lucrarea Domnului şi nu văd lucrul mâinilor Lui. De aceea, poporul meu va fi dus pe neaşteptate în robie …”. (Isaia 5 : 11 – 13)

(Sursa foto : www.pinterest.com)