68. CA UN RÂU ÎN MÂNA DOMNULUI [Proverbe 21.1]

68. CA UN RÂU ÎN MÂNA DOMNULUI

I Podcast I Pasaj Biblic : Proverbe 21 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I
I 09 Martie 2022 I

În natură există o geografie clară a râurilor şi totuşi cursul lor poate fi schimbat într-un mod natural : prin secetă sau prin inundaţie !
În Proverbe 21 : 1 scrie că :

Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea”.

În acest proverb, Solomon recunoaşte faptul că şi împăratul (aceasta fiind meseria lui Solomon) are un Stăpân, care este numit Domnul adică Dumnezeu !


Vom observa trei lucruri :

  1. cine este Domnul,
  2. la ce se referă cuvântul râu, precum şi
  3. felul în care se face direcţionarea (îndreptarea) apei dintr-o anumită direcţie într-o anumită direcţie.

I. Isus : Domnul Domnilor şi Împăratul împăraţilor

În Proverbe 21 : 1 scrie că :

Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului [în ebr. Yahweh] …”. Yahweh sau Yehova este numele Lui Dumnezeu.

În Apocalipsa 17 : 14 este scris că :

„ … Mielul îi va birui, pentru că El este Domnul domnilor şi Împăratul împăraţilor …”.

Şi în Apocalipsa 19 : 16 scrie despre Domnul Isus :

Pe haină şi pe coapsă avea scris numele acesta : „Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor”.

Din aceste versete reiese clar că Domnul este un termen folosit pentru a-L descrie pe Domnul Isus.


II. Râul

Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el”. (Proverbe 11 : 25)

La fel cum un râu depinde de izvorul care-l alimentează şi inima împăratului (dispoziţia lui sufletească sau starea interioară a omului care pentru o vreme este cineva) depinde de Domnul.


Râul poate avea în viaţa lui trei perioade (caracteristici) :

  1. seceta : prea puţină apă (lipsa ploii). Din acest motiv, nu poate fi folositor pentru a-i uda pe alţii. Nu-şi poate atinge scopul cu care a fost creat. Aşa este omul care se bazează pe natura lui omenească, pe ceea ce poate face el, fără a căuta ajutorul lui Dumnezeu.
  2. cursul normal : apă suficientă (ploi la vreme). Omul este alimentat cu apa din Cer, care este un sinonim pentru Cuvântul Lui Dumnezeu precum şi pentru Duhul Sfânt.
  3. inundaţia : apa prea multă … care însă poate veni dintr-o altă sursă, de la cel rău : izbucnirile de mânie, pierderea autocontrolului.

În Proverbe 21 : 1 împăratul Solomon a scris că : „Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea”.

„ … ca un râu … în mâna Domnului …”. Şi împăratul depinde de bunăvoinţa Lui Dumnezeu, dar nu trebuie să uite niciodată că el este chemat să ude, să-i binecuvânteze pe cei din jur, să fie un binefăcător.


III. Îndreptarea

Ştim cine este Domnul (este Isus), dar ce poate face EL ? Din acest proverb al lui Solomon înţelegem că Domnul Dumnezeu poate schimba decizia unui împăratului în aşa fel încât să facă voia lui Dumnezeu … chiar dacă împăratul respectiv avea alte planuri.

Noi ştim foarte bine că deciziile unui împărat erau pentru omul de rând … la fel cum era cursul de apă al unui râu, adică ceva ce nu poate fi schimbat uşor. Unui râu nu-i schimbi traseul cum şi când vrei tu.

Tot Solomon a afirmat (în Eclesiastul 5 : 8) :

Când vezi în ţară pe cel sărac, năpăstuit şi jefuit în numele dreptului şi dreptăţii, să nu te miri de lucrul acesta ! Căci peste cel mare veghează altul mai mare, şi peste ei toţi, Cel Preaînalt”.

Solomon ne învaţă un mare adevăr : când ai o problemă (sau dacă ai o problemă ), nu căuta să apelezi la omul important (despre care tu crezi că te-ar putea ajuta), ci mergi direct la Superiorul lui, la Dumnezeu.

Solomon fiind împărat ştia foarte bine că şi el nu era decât un simplu om (indiferent de cât de important era el pentru o vreme, de cât de înţelept şi de cât de bogat era). El era dependent de Dumnezeu, la fel cum un râu depindea de ploaie.


Concluzii

Vreau şi eu să am mai mult şi să-I fiu de folos Domnului Isus mai mult decât I-am fost de folos până acum. Ce să fac ? O expresie folosită în Biblie este „vi se va da”.

Sunt cel puţin două căi pentru a obţine ceea ce nu am (pentru a obţine mai mult) :

  1. cererea (rugăciunea) : „Cereţi, şi vi se va da ; căutaţi şi veţi găsi ; bateţi, şi vi se va deschide”. (Matei 7 : 7)
  2. dărnicia : „Daţi, şi vi se va da ; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura”. (Luca 6 : 38)

Vrei ca Dumnezeu să îţi dea mai mult ? Roagă-te mai mult şi dăruieşte mai mult !

Este garantat faptul că vei primi mai mult ! Aşa să-ţi dea şi să-mi dea şi mie Dumnezeu. Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :