181. STĂRILE SUFLETEȘTI 2. GESTIONAREA EMOȚIILOR [Romani 12.15 și Luca 10.17 și v. 21]

181. STĂRILE SUFLETEȘTI 2. GESTIONAREA EMOȚIILOR
I Podcast I Pasaje Biblice : Romani 12 : 15 și Luca 10 : 17 și v. 21 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 30 Iunie 2022 I

Poate cineva ar fi tentat să creadă că este ușoară gestionarea emoțiilor (a stărilor sufletești) dar nu este deloc așa. De exemplu, tu poți fi foarte întristat din cauza a ceea ce tocmai ți s-a întâmplat și vine la tine cineva care este bucuros de ce i s-a întâmplat lui.
Ce faci ? Îi strici starea sufletească din cauza stării tale sufletești negative (tu având în tine furtună) sau te bucuri cu el (pe strada lui strălucind soarele) ?

Sau poate fi invers. Tu ești foarte bucuros și te întâlnești cu cineva care tocmai a avut un deces în familie … este cam greu să simți (să empatizezi) cu el în asemenea condiții !

Uneori (a se citi „de multe ori”) reacțiile noastre față de ceilalți sunt extrem de nepotrivite, deoarece în mândria noastră ne vedem numai pe noi înșine și viața noastră, ceilalți fiind doar niște „obiecte auxiliare” cu care ne intersectăm în drumul nostru … dar de care nu ne prea pasă !

devărul este că lumea interioară și felul în care trăim cu emoțiile noastre este un subiect foarte amplu, dar între creștini pare a fi foarte puțin studiat la ora actuală (deși nu așa a fost în trecut) deoarece în zilele noastre (cel puțin în creștinismul nostru vestic) se cere foarte multă raționalizare ca și cum creștinul ar fi un fel de robot care s-a pocăit, dar care este lipsit de suflet și trăiește numai conform algoritmilor Cuvântului scris.


Lumea interioară a fiecărui om însă poate cuprinde foarte multe stări sufletești a căror gestionare nu este ușoară. De ce ?

Stările sufletești vin :

  1. din stările fizice,
  2. ca reacție a sufletului la ceea ce tocmai i se întâmplă omului, iar alte stări vin prin
  3. prin duhul omului care dacă este sub controlul Duhului Sfânt nu poate fi influențat de oricine și oricum ci creștinul respectiv este stabil emoțional.

Unele sentimente vin din informațiile date de trup sufletului (de exemplu când omul este bolnav și îl doare capul), alte stări sufletești depind numai de suflet și de stările de moment prin care trecem în interior în funcție de reacțiile noastre la ce ni se întâmplă chiar atunci, în exterior (de exemplu dacă mă bucură cineva, mă bucur, dacă mă înțeapă cineva cu vorba, mă tulbur). Uneori suntem bucurați, alteori ne simțim atacați și suntem întristați, îngrijorați sau chiar înfricoșați.

Dar alte stări interioare vin din duhul nostru prin Duhul Sfânt care ne ajută să trecem peste îndurerările produse de atitudinea altora față de noi (de exemplu) și ne ajută să empatizăm cu cei din jurul nostru exact cum a scris apostolul Pavel :

Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură ; plângeţi cu cei ce plâng”. (Romani 12 : 15)


Un astfel de exemplu este scris în Luca 10 : 21 unde Evanghelistul Luca a notat că :

În ceasul acela, Isus S-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis : „Tată, Doamne al cerului şi al pământului, Te laud … ”.

De ce S-a bucurat Domnul Isus ? Chiar avea motive de bucurie în momentele respective (când au venit ucenicii) ? Dacă studiem contextul este chiar invers dar Domnul Isus a empatizat cu ucenicii Lui. Luca a nota în context faptul că : „Cei şaptezeci s-au întors plini de bucurie …” (Luca 10 : 17) iar Domnul Isus (în momentele acelea în care înțelegem că era întristat) i-a primit cu „bucuria care vine de la Duhul Sfânt” (I Tesaloniceni 1 : 6).


În încheiere să ÎL rog pe Domnul Isus exact cum a scris apostolul Pavel în Galateni 5 : 22 – 23.

Doamne Isuse, te rog dă-mi harul de-a trăi în așa fel încât Duhul Sfânt să trăiască prin mine iar în viața mea să fie în interior și să se vadă și în afară fructul de care să am parte și eu și cei din jurul meu : dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea și înfrânarea poftelor. ÎȚI mulțumesc frumos că mă asculți ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :