137 I 2023. PĂZEȘTE-ȚI INIMA MAI MULT DECÂT ORICE [Evrei 3.12 I Iuda 1.12-13 I Proverbe 4.23]

137 I 2023. PĂZEȘTE-ȚI INIMA MAI MULT DECÂT ORICE !

I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 3 : 12 I Iuda 1 : 12 – 13 I Proverbe 4 : 23 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 17 Mai 2023 I

În studiul anterior au fost notate trei metode de persecuție folosite împotriva credincioșilor, dar noi știm că nimic din afara noastră nu ne poate despărți de Christos ci noi trebuie să fim atenție la inima noastră deoarece devierea se poate produce în noi.

În Evrei 3 : 12 suntem avertizați cât se poate de clar :

Luaţi seama, dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel Viu”.

Și având în vedere abundența de mesaje și de mesageri care se găsesc pe internet, considerăm că este bine să redăm pe scurt care sunt caracteristicile după care putem recunoaște un fals credincios de-ale cărui învățături trebuie să ne ferim.


De ce considerăm că este necesară descrierea unui astfel de om ?

Deoarece am constatat cu durere ce efect dezastruos are urmarea unui om fals de-a cărui față adevărată credinciosul imatur nu-și dă seama … dar îi ia de bune învățăturile greșite !


Există cuvinte profetice din Biblie în care sunt descriși cei care se prefac a fi creștini dar în realitate sunt falși credincioși. Referindu-se la astfel de oameni, apostolul Iuda a scris :

Şi pentru ei a prorocit Enoh”. (Iuda 1 : 14)

Proorocia face parte din darurile Duhului Sfânt iar om care își trăiește viața cu Dumnezeu este acel om căruia Dumnezeu îi vorbește și prin care Dumnezeu vorbește și altora. Un astfel de om a fost Enoh.

Reamintim faptul că în context, Iuda a notat cinci caracteristici ale credincioșilor falși. Despre ei a scris că :

Sunt nişte
1. stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea ; nişte
2. nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte
3. pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi ; nişte
4. valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor ; nişte
5. stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunericului pentru vecie”. (Iuda 1 : 12 – 13)


Să reamintim pe scurt cele cinci caracteristici ale falșilor credincioși, deoarece în această epocă a informațiilor este bine să avem un etalon după care să ne dăm seama cine este și cine nu este un adevărat credincios.

1. „Stânca” este acel ceva din care vezi doar puțin din ceea ce este în realitate. Prin „stânca ascunsă” este definit omul care pare a fi ceva dar este cu totul altceva.

2. „Norul fără apă” este genul de om care pare a fi foarte promițător dar în realitate este dezamăgitor. Pare că este un om care-i udă pe alții (care este o binecuvântare) dar de fapt nu este ce pare a fi și nu aduce acea „apă” atât de necesară.

3. „Pomul fără viață” implicit este și un pom fără fructe. Te aștepți la ceva bun de la el și când colo nimic.

4. „Val înfuriat”. Este genul de om care iese în evidență dar face doar „spume”, este cu adevărat foarte dăruit dar de fapt prin cuvintele lui este asemenea unui val care doar lovește în cel care-i iese în cale …

5. „Steaua rătăcitoare” care nu are un traseu clar stabilit este asemenea unei comete care are o cădere liberă. Nu este o stea fixă care poate fi un punct de reper, sigur …


În concluzie vom nota două observații.

Falsul credincios are grijă să fie foarte vizibil și este și nestatornic

1. Falsul credincios are grijă să fie foarte vizibil (stânca este la înălțime, norul este sus, pomul se înalță deasupra pământului și tot la fel și valul este deasupra apei … iar steaua este sus de tot). Așa că trebuie să avem grijă la cei care singuri caută să devină cât mai vizibili mai ales în lumea virtuală !

2. Nestatornicia. Instabilitatea sau nestatornicia este poate caracteristica cea mai definitorie a unui astfel de om este (el fiind comparat cu norul, sau cu valul etc. care sunt influențate de vânturi care sunt o comparație pentru falsele învățături (a se vedea Efeseni 4 : 14).

Nestatornicia se poate manifesta mai ales prin schimbarea radicală a convingerilor și a prioritățile etc., dar de vină pentru aceasta nu este el, ci de obcei își găsește și motive și explicații și vinovați !


În Proverbe 4 : 23 este scris :

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii”.


Doamne Isuse, ajută-mă să-ȚI rămân credincios în această lume care este atât de schimbătoare și să fiu foarte atent la ce las să pătrundă în inima mea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :